12 μικρά κεκάκια- ντόνατς ή περίπου 10 απλά μάφινς
Υλικά
- 1 πολύ ώριμη μπανάνα μεσαίου μεγέθους, περίπου 90γρ (περίπου 1/2 cup)
- 2 κουτ. της σούπας αμυγδαλοβούτυρο/ φουντουκοβούτυρο
- 180ml ρόφημα αμυγδάλου
- 2 κουτ. της σούπας φυτικό λάδι, ηλιέλαιο ή λιωμένο λάδι καρύδας
- 1 κουτ. του γλυκού εκχύλισμα βανίλιας
- 250γρ αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 100γρ ζάχαρη καρύδας ή ζάχαρη από χουρμά
- 2 κουτ. του γλυκού μπέικιν πάουντερ
- 1 κουτ. του γλυκού κανέλα
- Μια πρέζα αλάτι
- 40γρ σταγόνες σοκολάτας κουβερτούρας (προαιρετικά)
Για την επικάλυψη (προαιρετικά)
- Περίπου 100γρ λιωμένη σοκολάτα κουβερτούρα με υψηλή περιεκτικότητα σε κακάο
- Λίγο φυτικό λάδι
- Τριμμένο αμύγδαλο
Εκτέλεση
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 190 βαθμούς και αν διαθέτουμε το ειδικό ταψάκι για ντόνατς το ψεκάζουμε με αντικολλητικό σπρέι. Αν δεν το διαθέτουμε, τοποθετούμε ειδικές χάρτινες θήκες ή αντικολλητικό χαρτί ψησίματος σε ένα ταψί για μάφινς.
Σέ ένα μπολ ανακατεύουμε μαζί το αλεύρι, το μπέικιν πάπυντερ, τη ζάχαρη, την κανέλα και το αλάτι και αφήνουμε στην άκρη.
Σε ένα άλλο μπολ πολτοποιούμε την μπανάνα πολύ καλά με ένα πιρούνι και προσθέτουμε το αμυγδαλοβούτυρο, το ρόφημα αμυγδάλου, το φυτικό λάδι και το εκχύλισμα βανίλιας και ανακατεύουμε καλά μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά.
Αδειάζουμε το υγρό μείγμα στο μπολ με τα στερεά υλικά και προσθέτουμε και τις σταγόνες σοκολάτας. Ανακατεύουμε απαλά με μια σπάτουλα μέχρι να ενωθούν. Προσοχή δεν ανακατεύουμε για αρκετή ώρα και δυνατά γιατί τα κεκάκια μας δεν θα γίνουν τόσο αφράτα.
Γεμίζουμε με το μείγμα μία σακούλα ζαχαροπλαστικής και το μοιράζουμε στις ειδικές θήκες για ντόνατς. Αν τώρα θέλουμε να φτιάξουμε μικρά μάφινς, μοιράζουμε το μείγμα στις θήκες με τη βοήθεια ενός scoop παγωτού ή με ένα κουτάλι.
Ψήνουμε τα κεκάκια για περίπου 15 λεπτά, ανάλογα το φούρνο. Για να είμαστε σίγουροι ότι έχουν ψηθεί, κάνουμε τη δοκιμή με την οδοντογλιφίδα. Την τοποθετούμε το κέντρο από ένα κεκάκι και αν βγει καθαρή τότε τα μάφινς μας είναι έτοιμα.
Τα βγάζουμε από το φούρνο και τα αφήνουμε για λίγο στο ταψί. Στη συνέχεια τα αφαιρούμε από το ταψί και τα αφήνουμε να κρυώσουν εντελώς πάνω σε μια σχάρα.
Για την επικάλυψη
Λιώνουμε τη σοκολάτα με ελάχιστο φυτικό λάδι σε μπεν μαρί και βουτάμε σε αυτή την επιφάνεια από τα κέικ-ντοντς. Στη συνέχεια πασπαλίζουμε με το τριμμένο αμύγδαλο.
Σημειώσεις
Αν θελήσετε να φτιάξετε μικρά κέικ ή ζύμη είναι αρκετή για περίπου 10 κεκάκια. Θα χρειαστεί ενδεχομένως λίγος περισσότερος χρόνος για να ψηθούν.
Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε όποια ζάχαρη θέλετε, απλά προτιμήστε να μη χρησιμοποιήσετε επεξεργασμένη ζάχαρη έτσι ώστε τα κεκάκια σας να είναι πιο υγιεινά.
Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε, όποιο φυτικό έλαιο θέλετε σε υγρή μορφή, ηλιέλαιο, λάδι καρύδας ή πολύ ελαφρύ ελαιόλαδο, αν σας αρέσει η γεύση του στα γλυκά.
Μπορείτε να παραλείψετε τις σταγόνες σοκολάτας ή ακόμη και να τις αντικαταστήσετε με σταφίδες στο μείγμα σας.
Καλή Επιτυχία!