Σύμβουλές

Αμυγδαλοβούτυρο: 5 λόγοι να το βάλεις στη διατροφή σου

Τα οφέλη του βούτυρου αμυγδάλου είναι πραγματικά εκπληκτικά καθώς πρόκειται για ένα μοναδικό superfood. Η περιεκτικότητά των αμυγδάλων σε λιπαρά, αλλά και το θερμιδικό τους φορτίο όταν καταναλωθούν σε μεγάλες ποσότητες, τα καθιστά μια από τις πιο «παρεξηγημένες» τροφές. Και όμως, τα λιπαρά που περιέχουν είναι τα ακόρεστα, κυρίως μονοακόρεστα, κοινώς γνωστά ως τα «καλά» λιπαρά.

Το αμυγδαλοβούτυρο είναι πιο πλούσια πηγή ασβεστίουφυτικών ινών, βιταμίνης Ε και μονοακόρεστων λιπαρών.  Τα αμύγδαλα περιέχουν ακόμα χαλκό, βιταμίνες της ομάδας Β, ασβέστιο, κάλιο, φώσφορο, σίδηρο και υγιή λιπαρά.

Τα οφέλη των αμυγδάλων για τον οργανισμό είναι πολλά, από διάφορες ιατρικές και επιστημονικές μελέτες, προκύπτει ότι η ελεγχόμενη πρόσληψη τους, μειώνει την αρτηριακή πίεση, ενισχύει τη λειτουργία των νεύρων και των μυών, καταπολεμά το άγχος (φυσικό αντικαταθλιπτικό) και ενισχύει την υγεία των οστών, των δοντιών και των ματιών. Τα μονοακόρεστα λιπαρά που υπάρχουν στα αμύγδαλα μειώνουν την κακή χοληστερίνη και τα τριγλυκερίδια. Τέλος, εξαιτίας της μεγάλης περιεκτικότητα τους σε αντιοξειδωτικά θεωρείται πως έχουν εκτός των άλλων αντικαρκινικές ιδιότητες.

Κάνει καλό στον εγκέφαλο

Σύμφωνα με το Journal of Nutrition and Aging, εκτός από φυτικές ίνες και φολικό οξύ, τα αμύγδαλα περιλαμβάνουν μία γκάμα θρεπτικών στοιχείων, όπως η βιταμίνη Ε, η οποία επιβραδύνει το γήρας του εγκεφάλου και διατηρεί την καλή σου μνήμη. Έχουν επίσης μπόλικα αντιοξειδωτικά που μειώνουν τις φλεγμονές. Συμβάλλουν επίσης στην ομαλή επικοινωνία των εγκεφαλικών κυττάρων εξαιτίας της βιταμίνης Β6.

Επιτίθεται στην κακή χοληστερίνη

Ήξερες ότι 2 κουταλιές αμυγδαλοβούτυρο έχουν 1/4 περισσότερα μονοκορεσμένα λιπαρά από το φυστικοβούτυρο; Αυτά είναι που σε βοηθούν να ξεφορτωθείς την κακή χοληστερίνη.

Το αμυγδαλοβούτυρο ελέγχει την όρεξή σου

Σύμφωνα με έρευνα που πραγματοποιήθηκε σε γυναίκες, τα αμύγδαλα ως σνακ μεταξύ πρωινού και μεσημεριανού, μειώνει συνολικά την πείνα. Αυτό συμβαίνει γιατί είναι μία τροφή που χωνεύεις αργά, συγκριτικά με τους υδατάνθρακες. Μπορείς όμως να τα συνδυάσεις, απλώνοντας αμυγδαλοβούτυρο σε κρακεράκι.

Βοηθά το έντερό σου

Είναι πολύ σημαντικό να έχεις ένα έντερο που λειτουργεί ρολόι. Βελτιώνει τη διάθεσή σου, ενισχύει το ανοσοποιητικό και αποτρέπει ενοχλήσει στο στομάχι. Τα αμύγδαλα λοιπόν λειτουργούν ως πρεβιοτικά, ταΐζοντας το έντερο με καλά βακτήρια, τα οποία παράγουν θρεπτικά συστατικά.

Λαμπερό δέρμα και γερά κόκαλα

Θες κάτι άλλο; Κάτι παραπάνω θα ήξερε η Κλεοπάτρα που χρησιμοποιούσε πάντα αμύγδαλα στη ρουτίνα περιποίησης του δέρματος. Εκτός από τη βιταμίνη Ε που προανέφερα, το αμυγδαλοβούτυρο είναι πλούσιο σε ψευδάργυρο, βιταμίνη Β και χαλκό, στοιχεία σημαντικά για να αποτρέψεις το δέρμα από το να γεράσει. Ή να καθυστερήσει τέλος πάντων. Το δε ασβέστιο και μαγνήσιο που περιέχει εξασφαλίζουν την υγεία των οστών σου, και όλα αυτά με λίγες θερμίδες.