Σύμβουλές

7 διατροφικά οφέλη των φουντουκιών

Τα φουντούκια περιέχουν μαγνήσιο, χαλκό, βιταμίνη Ε, επίσης αξιοπρεπείς ποσότητες βιταμίνης Β6, φυλλικού οξέος, φωσφόρου, καλίου και ψευδαργύρου.  Επιπλέον, είναι μια πλούσια πηγή μονοακόρεστων και πολυακόρεστων λιπαρών και περιέχουν μια καλή ποσότητα ω-6 και ω-9 λιπαρών οξέων. Επιπλέον, τα 20 φουντούκια παρέχουν στον οργανισμό 11,2 γραμμάρια φυτικών ινών.

Είναι γεμάτα με αντιοξειδωτικά.

Τα φουντούκια παρέχουν σημαντικές ποσότητες αντιοξειδωτικών. Τα αντιοξειδωτικά προστατεύουν το σώμα από το οξειδωτικό στρες, το οποίο μπορεί να βλάψει την κυτταρική δομή και να προωθήσει τη γήρανση, τον καρκίνο και τις καρδιακές παθήσεις. Τα άφθονα αντιοξειδωτικά των φουντουκιών είναι γνωστά ως φαινολικές ενώσεις. Έχουν αποδειχθεί ότι βοηθούν στη μείωση της χοληστερόλης στο αίμα και της φλεγμονής. Θα μπορούσαν επίσης να είναι επωφελείς για την υγεία της καρδιάς και την προστασία από τον καρκίνο.  Μια μελέτη διάρκειας 8 εβδομάδων σε ανθρώπους έδειξε ότι η κατανάλωση φουντουκιών, με ή χωρίς τη φλοίδα, μείωσε σημαντικά το οξειδωτικό στρες σε σύγκριση με αυτούς που δεν έτρωγαν φουντούκια σε αυτό το χρονικό διάστημα. Η πλειοψηφία των αντιοξειδωτικών συμπυκνώνεται στο εξωτερικό περίβλημα του καρπού (τη φλοίδα) και μειώνεται μετά τη διαδικασία του ψησίματος. Για το λόγο αυτό είναι προτιμότερο τα φουντούκια να καταναλώνονται ωμά κι αναποφλοίωτα.

Προάγουν την καρδιακή υγεία

Στα φουντούκια, η υψηλή συγκέντρωση αντιοξειδωτικών και υγιεινών λιπών μπορεί να αυξήσει το αντιοξειδωτικό δυναμικό και να μειώσει τα επίπεδα χοληστερόλης στο αίμα.  Μία μελέτη διάρκειας ενός μηνός στην οποία υποβλήθηκαν 21 άτομα με υψηλά επίπεδα χοληστερόλης που κατανάλωναν 18-20% της συνολικής ημερήσιας πρόσληψης θερμίδων από φουντούκια, είχε τα εξής αποτελέσματα.  Τα  επίπεδα χοληστερόλης, τριγλυκεριδίων και κακής LDL χοληστερόλης των ατόμων αυτών μειώθηκαν. Οι συμμετέχοντες παρουσίασαν επίσης βελτιώσεις στην υγεία των αρτηριών τους και στους δείκτες φλεγμονής στο αίμα.  Άλλες μελέτες έχουν παρόμοια ευρήματα για την υγεία της καρδιάς, με αποτελέσματα που αποδεικνύουν χαμηλότερα επίπεδα λιπών στο αίμα και αυξημένα επίπεδα βιταμίνης Ε. Επιπλέον, η υψηλή περιεκτικότητα των φουντουκιών σε λιπαρά οξέα, φυτικές  ίνες, αντιοξειδωτικά, κάλιο και μαγνήσιο φαίνεται να συμβάλλει στην ομαλοποίηση της αρτηριακής πίεσης. Γενικά, η κατανάλωση 29 έως 69 γραμμαρίων φουντουκιών την ημέρα έχει συνδεθεί με βελτίωση στην καρδιακή υγεία.

Φαίνεται πως έχουν αντικαρκινικές ιδιότητες

Η υψηλή συγκέντρωση αντιοξειδωτικών ενώσεων, βιταμινών και ανόργανων συστατικών που έχουν τα  φουντούκια μπορεί να τους δώσει κάποιες αντικαρκινικές ιδιότητες. Μεταξύ άλλων καρπών όπως τα πεκάν και τα φιστίκια, τα φουντούκια έχουν την υψηλότερη συγκέντρωση μιας κατηγορίας αντιοξειδωτικών, γνωστών ως προανθοκυανιδίνες.  Ορισμένες μελέτες με δοκιμαστικούς σωλήνες και με ζώα έχουν δείξει ότι οι προανθοκυανιδίνες μπορούν να βοηθήσουν στην πρόληψη και τη θεραπεία ορισμένων μορφών καρκίνου. Θεωρείται ότι προστατεύουν από οξειδωτικό στρες.  Επιπλέον, τα φουντούκια είναι πλούσια σε βιταμίνη Ε, ένα άλλο ισχυρό αντιοξειδωτικό που έχει επιδείξει πιθανή προστασία από τη βλάβη των κυττάρων που μπορεί να προκαλέσει ή να προωθήσει τον καρκίνο. Ομοίως, τα φουντούκια παρέχουν ένα επιβλητικό 87% του RDI για το μαγγάνιο σε ποσότητα καρπού 28 περίπου γραμμαρίων. Το μαγγάνιο έχει δείξει ότι βοηθά τις λειτουργίες συγκεκριμένων ενζύμων που θα μπορούσαν να μειώσουν την οξειδωτική βλάβη και να μειώσουν τον κίνδυνο καρκίνου. Μελέτες έχουν δείξει ότι το εκχύλισμα φουντουκιού μπορεί να είναι ευεργετικό στη θεραπεία του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας, του ήπατος και του μαστού.  Περαιτέρω, μια μελέτη σε ζώα με τη χρήση ενός προϊόντος από εκχύλισμα φλοιού φουντουκιών είχε σαν αποτέλεσμα μειωμένο κίνδυνο καρκίνου του παχέος εντέρου μετά από μια περίοδο μελέτης των οκτώ εβδομάδων.

Δεδομένου ότι οι περισσότερες μελέτες που διερευνούν τα οφέλη των φουντουκιών σχετικά με την ανάπτυξη του καρκίνου, έχουν γίνει σε δοκιμαστικούς σωλήνες και ζώα, χρειάζονται περισσότερες μελέτες σε ανθρώπους για να καταλήξουμε σε ασφαλή συμπεράσματα!!!

Μειώνουν τη φλεγμονή

Τα φουντούκια έχουν συνδεθεί με μειωμένους φλεγμονώδεις δείκτες, χάρη στις υψηλές συγκεντρώσεις τους σε υγιή λίπη. Μία μελέτη διερεύνησε τον τρόπο με τον οποίο τα φουντούκια έπληξαν φλεγμονώδεις δείκτες, όπως η C-reactive πρωτεΐνη υψηλής ευαισθησίας, σε 21 άτομα με υψηλά επίπεδα χοληστερόλης. Οι συμμετέχοντες παρουσίασαν σημαντική μείωση της φλεγμονής μετά από τέσσερις εβδομάδες μετά από μια δίαιτα στην οποία τα φουντούκια αντιστοιχούσαν στο 18-20% της συνολικής πρόσληψης θερμίδων. Επιπλέον, η κατανάλωση 60 γραμμαρίων φουντουκιών κάθε μέρα για 12 εβδομάδες βοήθησε στη μείωση των φλεγμονωδών δεικτών στους υπέρβαρους και παχύσαρκους ανθρώπους. Μια άλλη μελέτη εξέτασε πως η κατανάλωση φουντουκιών επηρέασε τη φλεγμονή. Έδειξε ότι η κατανάλωση 40 γραμμαρίων φουντουκιών μπορεί να μειώσει τη φλεγμονώδη ανταπόκριση σε υγιείς ανθρώπους. Ομοίως, 50 άτομα με μεταβολικό σύνδρομο εμφάνισαν μείωση στη φλεγμονή μετά από κατανάλωση 30 γραμμαρίων συνδυασμού ακατέργαστων ξηρών καρπών – 15 γραμμάρια καρύδια, 7,5 γραμμάρια αμύγδαλα και 7,5 γραμμάρια φουντούκια – για 12 εβδομάδες.

Ωστόσο, οι περισσότερες μελέτες καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι η κατανάλωση φουντουκιών δεν είναι αρκετή από μόνη της. Προκειμένου να μειωθεί η φλεγμονή, είναι επίσης σημαντικό να ακολουθήσετε μια διατροφή που ελέγχεται με θερμίδες.

Βοηθούν στη μείωση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα

Οι ξηροί καρποί όπως τα αμύγδαλα και τα καρύδια, έχει αποδειχθεί ότι βοηθούν στη μείωση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα.  Αν και δεν είναι πολλές οι μελέτες που έχουν γίνει, υπάρχει έρευνα ότι τα φουντούκια μπορεί επίσης να βοηθήσουν στη μείωση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα. Μια μελέτη έδωσε ένα συνδυασμό 30 γραμμαρίων μικτών ξηρών καρπών – 15 γραμμάρια καρύδια, 7,5 γραμμάρια αμύγδαλα και 7,5 γραμμάρια φουντούκια – σε 50 άτομα με μεταβολικό σύνδρομο.  Μετά από 12 εβδομάδες, τα αποτελέσματα έδειξαν σημαντική μείωση των επιπέδων ινσουλίνης νηστείας. Επιπλέον, το ελαϊκό οξύ, το οποίο είναι το κύριο λιπαρό οξύ στα φουντούκια, έχει αποδειχθεί ότι έχει ευεργετικά αποτελέσματα στην ευαισθησία στην ινσουλίνη. Μια μελέτη δύο μηνών έδειξε ότι μια δίαιτα πλούσια σε ελαϊκό οξύ μείωσε σημαντικά τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα και τα επίπεδα ινσουλίνης, αυξάνοντας την ευαισθησία στην ινσουλίνη, σε 11 άτομα με διαβήτη τύπου 2 .

Φαίνεται λοιπόν ότι μια δίαιτα πλούσια σε ξηρούς καρπούς, συμπεριλαμβανομένων των φουντουκιών, θα μπορούσε να βοηθήσει στη μείωση του σακχάρου στο αίμα σας και στην αύξηση της ευαισθησίας στην ινσουλίνη.

 

Πηγή: https://www.apostoloschronopoulos.gr